Digitala bokningssystem

Bokning via webb och mobilappar är effektivt både för konsumenter och företag. Systemet är alltid tillgängligt via Internet vilket givetvis är en nödvändighet för användare som vill kunna göra en bokning när det bäst passar dem.

Bra bokningssystem är alltid uppdaterade med aktuell status för bokningsbara enheter.

Hotellbokning

Booking.com och Hotels.com är de stora hotellbokningssystemen. De täcker större delen av världens alla marknader. Hotell behöver betala ganska höga avgifter till bokningssajterna vilket tär på deras lönsamhet.

Boka flygresa

Amadeus är flygbolagens bokningssystem. Flyget är en mogen bransch och bokningar har skett digitalt i flera decennier. Även om bokningarna görs i Amadeus system sker sökning via sajter som exempelvis flygresor.se.

Boka frisör

Det finns ett fåtal bokningssystem för frisörer (Wavy, …) på den svenska marknaden. Frisörerna använder annars allt som oftast bokningskalendrar som ligger på disken vid kassan. Det är inte digitaliserat och inte särskilt effektivt.

Camping

Bokning av campingplats sker fortfarande ofta via telefon och gamla hederliga pappersblock. Det kan bero på att det är små företag eller ideella organisationer som driver campingplatser i Sverige.